29.4.11

Karman, ibunya dan market


 Karman punya 1 hobi yang dari kecik lagi yang dia  suka buat iaitu teman ibunya pi market/pasar. Pagi2 mangkit awai pi market beli ikan, sayoq, cabai, belacan, pucuk paku, sorat kabaq dan benda2 lain lagilah. Memang Karman suka teman ibunya pi market sebab bila ibu dia suruh dia beli apa2, duit baki dia bagi Karman simpan.

 Beli cabai 3 kupang, duit diberi 5 ringgit. Baki 4 ringgit 7 kupang tu memang free2 la masuk poket Kaman. Sepanjang berpuluh tahun dia melempiaskan nafsu pergi market bersama ibunya, ada kisah2 yang dia tak pernah lupa.


Kisah ketam
Suatu hari kilauan kulit ketam yang bersinar dan saiznya yang sungguh tembun sangat menarik perhatian Karman. Dalam kepala otaknya dah terbayang dia mengopek sepit ketam dan menyedut isi lazat di dalamnya. 


" ibu ibu, kita beli ketam nak? buat masak lemak takpun rebus lagu tu jaa. Karman tolong masak nanti" 

" Alamak, ibu bawak duit sikit laa  harini. Beg dompet tadi tetinggai dalam bilik.. Esok la, kita beli banyak2 "


" ibu bawak berapa ringgit? "


" 10 ringgit "


" ok la tu. Ketam ni sekilo 10 ringgit, seekor 2 ringgit setengah kot. Kita beli sekoq jaa "


" Hahaha. adehla. Selfish betoi hang ni naa. Mana aci makan sorang oo. Orang juai ikan kat market ni pon tak selfish walopon tiap2 hari kerja depa sell fish. Dah dah, sok kita mai laen kita beli banyak2 ketam "


" hmm takpa la, tak dapat ketam  Karman dah ada ketampanan dalam diri nih.harharhar "





Kisah katak
Esoknya pergi la depa ke market tersebut. Di market tu jugak ada kedai apek cina jual katak. Karman memang suka stop sat kat kedai jual katak tu tengok apek cincang katak. Tiba-tiba, ibu dia pergi rapat kat apek tu..Karman dah heran apa pasal ibu dia pi kedai katak pulak..



Ibu   :  Apek, ini katak sekilo berapa? 


Apeksekilo 2 ringgit 

Ibu   : Haa bagi 2 kilo... eyhh sat sat, duit saya tak cukup la apek. Apek bagi seekor ja la.  harharhar 




Karman : ceyhh perli rupanya.dah jom pi beli ketam. takmau tolong masak harini!  

Ibu  :  Alala tu pun nak merajuk. manja betoi. yalah2. Jom pi beli ketam ye anakku sayang. harharhar 








pentingkan diri sendiri nanti akhirnya hanya memakan diri sendiri =)



55 kali pukul:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Cik Cempaka said...

harharhar

ibu dia lagi otai

Fyqa said...

hahaha sengal kot huhu

DaK CoMoT said...

teros terbayang ketam masak lemak.... adeyhhh nub...lapaq teros ceq...huhuu

afuan shah said...

memang otai la...mak dia tua dr anak dia g..harharhar!

Encik Suami said...

bile sebut katak tue..eee..gelinye.
kembang tekak dibuatnye.

klu ketam masak lemak tue..mmg terbaek la.mau bertambah makannye nanti.

jemput terjah new entry

1) (>.<) Selamat Ulangtahun Sayang (>.<)

ira-yoshida said...

eeeeeeeeee..... katak! wekk!!

aku prnah nagis ms eksperimen tgk specimen katak kat matrik dulu..

haha

UNA budak BAEQ said...

gelak cam mak karman jap .
harharharharhar . sell fish betoi karman .selamat aku tak kawen dgn beliau . harharhar

*nak jugak ketam jadi ketampanan . baguih betoi BM hang .harharhar

Far8 budak baik said...

aku terase...
aku punlebih kurang karman tu je..
hahaha..kalau emak suroh beli..
baki duit masuk poket ar..
ape lagi..kah3

AizA said...

hahahhah.... yg part katak tu... nak bli wat per??? depa nak masak wat makn tgh hari ka???

hahahahah... sebijik kes aku ngan adik2 hahaha....

Anisa Hang Tuah said...

kadang2 perlu juga sikap pentingkan diri sendiri

aliarosli said...

hahhahahah, terkena sudah

ek? rajinnye die bangun pagi2 nak gi teman mak die

kalau aku, terbongkang sampai petang lagi sanggup

hahhahhahaha,tapi lepas nie tak dapat terbongkang sampai petang lagi

QamaYaya said...

ahhh sudah...ni cerita karman ka cerita hang???cuba habaq mai...hahaha hang yg lagu tu kot....

nabila izyani said...

haha katak masak lemak...

strawberrycincau said...

kah3... karman oo karman.. eh3.. nih kesah karman kaa kisah hang nih nub., nub oo nub.. habaq yg sejujornya.. habaq.. keh3..

ain nadzirah said...

mak die bagus bijak noh, sian si karman tue..hehe

Izyan Masri said...

OTAI MAK SI KARMAN TU MAIN PERLI2.HAHAHA :D

deeya said...

ntah2 karman tu nub kot .. dia punya majok tu sepesen macam ang jaa nub . huhuhu ~

Along Usop said...

hahah.. tampan sungguh ketam ttew.. =p

sya hassan said...

har har har.. pndai ibu depa buat lawak.. hihi

bact said...

karman neh hg kn nub??
baik habaq betoi2..
pukui stg kot..
kah kah kah

anamizu said...

aah la..
karman tu mesti hg kan nub???
harharhar harunn

nub said...

karman tu karman aaa. harhar

acan ketot said...

haha..
karman2..
mak dye pown sme..
keh3..

Henry Zackery said...

sungguh kelakar hobi si anak :)

Payudara Kecil ?? Aku Boleh Tolong Besarkan

sicomot-comel said...

pergh..mengidam ketam masak lemak cili api neyh !
ngeh3

:: Azizah Alwi:: said...

nub lah ni tiba-tiba sebut pasal ketam..mana nak carik sekarang ni..nasib baik ceq dah cuti sebulan oh..haha

h A n Y S said...

katak?!! xda contoh haiwan ka nub..?

haha
;p

-hanyaaku- said...

sayang la kat mak tu.. huahuahua :D

Anitafasha said...

Ambik ko karman. kena balik..

nub said...

@Anitafasha mak dia otai...

nub said...

@-hanyaaku- karman memang.. eheh

nub said...

@h A n Y S dia kata katak..ceq tolong tulih jaa. hhehe

nub said...

@:: Azizah Alwi:: laa jugak pi cari. hehe

nub said...

@sicomot-comel kawan karman la ni naa. hahaha

nub said...

@Henry Zackery hahahaa

nub said...

@acan ketot masuk ayaq punya jenih. ahah

nub said...

@anamizu bukan la oiytt

nub said...

@bact bukan!

nub said...

@sya hassan hahha. otai ibu dia

nub said...

@Along Usop =)

nub said...

@deeya oiy bukan laaa

nub said...

@Izyan Masri memang otai gilak.

nub said...

@ain nadzirah haha,tu la pasai

nub said...

@strawberrycincaukarman laaa

nub said...

@nabila izyani haha. sodap boh

nub said...

@QamaYaya oiy manada aiyhhh

nub said...

@aliarosli hang memang,,penyegan. haha

nub said...

@Anisa Hang Tuah hihi. dalam kes ni kurang efektif..

nub said...

@AizAkatak masak lemak. hehe

nub said...

@Far8 budak baik haha.spesies karman aa nih

nub said...

@UNA budak BAEQ haha. karman mang bengong

nub said...

@ira-yoshida hati kuntum. harhar

nub said...

@Encik Suami hahha. katak masak lemak mau?

nub said...

@Cik Cempaka tu la pasai. eheh