22.5.11

Karangan seorang gadis Sunti


Saya keliru...

Kadang-kadang saya keliru bagaimana caranya menjadi seorang gadis yang benar-benar gadis. Saya lihat sana-sini soal kegadisan sangat hebat diperdebatkan. Kebetulan pula saya ini seorang pembaca blog. Saya juga teringin hendak membuat blog. Tapi kekeliruan ini menjadi tembok besar di dalam kotak hati..


Secara terus-terang saya memang suka melihat blog-blog wanita yang gurlish dan penuh aura kewanitaan. Mereka ini semua pakai 3G. Gambar mereka cantik malah gambar mereka bersama marka mereka juga sangat cantik.Saya ingin menjadi seperti mereka. Saya lihat ramai orang selalu cakap kepada mereka.."I like ur style, suweeett sangatt". Dalam hati saya pada mulanya pun saya berkata perkara serupa. Malah lebih-lebih lagi.. "I like ur style. Huh, kenapalah kau yang cantik begitu dan bukan aku?".. eheh, terjealous sebentar.


Namun saya juga suka membaca blog-blog lelaki. Iyalah saya ini gadis, mestilah suka kepada lelaki. Saya lihat mereka itu selalu beritahu janganlah tayang gambar sana-sini, gedik rata-rata. Rupa-rupanya mereka tidak suka akan perangai gadis sedemikian. Dan ternyata mereka ini hanya memakai 2G. Saya tertanya sendiri.. Eyh gila ka apa mamat-mamat ni? Awek punya cun depa boleh senang-senang kata tidak suka. 



Depa kata ramai gadis sedemikian ialah gadis gedik. Kekeliruan saya makin menjadi-jadi...



Saya terus fikir dan fikir akhirnya saya teringat kembali. Sewaktu saya melawat blog gadis yang mengamalkan 3G, saya turut mengalami perasaan 2G. Malah perasaan itu sangat membuak. Saya tertanya mengapakah mereka ini suka sangat menayang gambaq gedik masing-masing, gambaq konon bahagia bersama marka masing-masing dan kebanyakan ayat mereka itu seolah-olah menggedikkan diri sendiri. Saya pula yang berasa jelek.


Kemudian apabila gambaq mereka dicuri dan disebar sana-sini, yang salah semuanya lelaki. Sudah tahu lelaki bukan semuanya baik, masih lagi menayang gambaq-gambaq peribadi. Ada haters datang menjentik, lagilah mereka menggedik ibarat mengharap simpati.


Maka kini, saya seorang gadis yang masih sunti memilih untuk mengamalkan konsep 2G iaitu GoGadis dan menolak sekeras-kerasnya 3G (GoGadisGedik). Saya ingin menjadi seorang gadis dan bukan seorang gedik. Saya mempertahankan kegadisan dan bukan sama sekali kegedikan.


Jika anda, antara 3G dan 2G, mana satu yang berjaya menambat hati?


karangan seorang gadis,
Sunti

46 kali pukul:

Nurul Amira said...

suka sangat dengan paragraph yang terakhir tu :)

anamizu said...

"saye juga tidak suka menayang gambaq dan menempek gambaq saya gedabak-gedabak di dalam blog mahupun fesbuk" ngeh3~~ :P

jeely jelly said...

awk rase saye 2G ke 3G ? haha... tapi saye rase 2G.. saye tidak meletakkn sebarang pic muke saye selain 'about me" .. kalau fesbuk byk lah.. haha

miss Fyqa said...

taktaulah. pilih 2G jer la.

kui2.

NAZRUL AZAT said...

kot depa nak gedik dgn hang kot nub, layan... heheeee

fikri FAUZI said...

hahaha..gelak guling2 aku baca

Anisa Hang Tuah said...

gadis gedik mmg best kalau bagi pelempang
hehek

agak kejam

taliff said...

Nak yang 4G!! ada tak?? ngee ngee ngeee

zoul zombie said...

ada yang 5G, GoGadisGedikGampangGiler

meo said...

6G!!!!

Miss Dolce and Gabbana said...

haha.Oh entri sindiran.Ok aku terasa!! haha..ingatkan 3G yang dekat hp tadi.Aku nak apply jadi 100G boleh. :P

kodokecik™ said...

i like ur style....hahhaa...

HonEyBuNNy said...

nak jadi gadis 2G la....sob3...

i like ur entry...;-)

ada benarnya entry neh..

matahari said...

heheheheh tak maw jadi 3G...kiranya kurangkan gmbr diri sendiri la ye bru 2G?orait2.....hihihihihihi ;)

black butterfly said...

nak 2g untuk gorgeous gadis...huhhuh^^

ABU said...

jaga maruah diri.. hindari yang ditegah..
like this entry..:D

KAMIHIDUP said...

gedik tak hot, manja hot, wahaaa.

nub said...

@matahari 3G tu maksudnya luas.. bukan semata pasai gambaq. yang penting apa yang hang hendakkan, apa prinsip yang hang pegang.. kalau jenis gogedikgurl yang dipilih, try la teruskan..nanti padah berlaku apa2 jangan orang lain disalahkan..tayang gmbaq tu tak apa, jangan yang melebih tayang jaa.. hehe =)

nanyster said...

gadis sunti..aww aww XD

Izyan Masri said...

BAB ARKA TU NAK GELAK SIKIT.LAMA TAK DENGAQ AYAT LAGU TU XD

dea izzana said...

yay! sgt stuju nub :)

acaibudaktepeng.blogspot.com said...

teguran yang sangat hikmah,. congrats,..

amy azuha said...

alamak..sy byk letak gambaq kartun sndirik..gediks x? haha

sya hassan said...

pemikiran kau dgn aku sme la nub.. aku pon ad gak pk2 sal nie.. bgus entry kau yg nie.. like3.. !! :)

cik ciput said...

aku rasa kan nub, aku ni 2G kot..tpi bila aku mengaku aku ni 2G, takkah secara otomatiknya aku jdi 3G sbb perasan sndiri?haha..

Siti Mashitah Saidin said...

hahah... go-go-chayok... 2GC.. oke? haha

You Me Together Forever said...

aku biasa ja . 2G. ahhaha yekot

iniialahaku said...

blog pompuan 3gp xdak ka nub????hahaha...

Nonie said...

nonie ade tnyang gmbr...tp bkn ngn marka..heheh..

blh x nonie xnk tergolong dlm golongn 3G???

nub said...

@Nonie bukanlah makna ceq semua yang menayang gambaq itu 3G..tengok apa tujuan gambaq itu ditayang..elok ka tidakk elok. aurat terjaga atau tidak..kalau menayang nanti hanya membawa banyak keburukan, baik jangan kan.. kalau dah susah nanti, mula la nak salahkan orang lain. kalau hang yakain hang bukan, maka x lah rasanya.. hehe =)

vampire's lovex said...

bersepah da 3G tu.. termasuk aku ?? huah3....


ntoh le..

nabila saat said...

cik lebah kan baik..pemalu..
mestilah ciklebah 2G..hehe

mira madihah said...

2G ke 3G? pening pening :D

acan ketot said...

acan 3g!!
hahaha...
x sdar2 dri agi..

Farhan Zulhusmi said...

3G??
dah macam celcom 3G lak..hehehe....
GO GADIS.....HEHEHE

Khuzrin Kamarudin said...

nasib baik gua kacak... ngehehee...

sicomot-comel said...

yeah..

pukoi budak 3G !!!

erkk..
silap3..

jom amalkan 2G :)

IeRa said...

hihihi..

ain nadzirah said...

aku 2G. dan2 mengaku nie =='

nk jadi gadis jer tanpa 2 or 3 bleh.

Afuan Shah said...

walaweyh....aku 2G kot...tp ada org ingat aku laki..HAHA
Xkesah la..

CikAizA said...

entah lah nub... tapi ayah pesan... jd pompuan jgn amalkan 3L... 2L xper... 2L tu lemah lembut... 3L plak... lemah lembut lembab... hahahha

Sca Ndx said...

GoGadisGedik. yeahh.
heheh

Bella HaLim said...

awesome lah !

kaze said...

wow hebat ramai yg comment ea..
so kire entry nie gile2 best la..
syabas hehe..go girls..

nadzirahusna said...

best entry ni :)

bella lim said...

part tayang gambar. emmm. terasa! haha. tapi gambar ngan marka ceq takdak, so masih 2g