12.8.11

Manusia membudakkan diri sendiri di facebook


Hangpa ada punyai akaun facebook?

Standard la semua orang ada facebook kan. Lu ada, gua ada, bapak gua ada, bapak lu ada. Hampir setiap orang ada terutamanya manusia berumur 13 tahun ke atas. 13 tahun ke bawah pun ada, siap pandai hack facebook orang lain lagi. Apadahal kanak-kanak zaman sekarang semuanya celik IT.


Namun pengguna paling aktif fb dari apa yang aku rasa ialah golongan remaja yang matang. Kalau tak matang penuh sekalipun, lebih kurang matang-matang anak penyu menetas la. Pandai berfikir, bertindak, buat keputusan. Tapi di alam maya, kematangan ini lantas ditukar menjadi sifat keanak-anakan yang masih perlukan bimbingan penuh ibu dan ayah.



Ni antara sebab aku mengatakan sedemikian :

1) Sukakan perhatian
Fenomenanya, apa apa yang dilakukan di facebook, kebanyakannya mengharapkan pujian/kekaguman orang lain. Status, wallpost, komen dan sebagainya dilakukan dengan mengharapkan perhatian orang lain yakni melalui LIKE yang diberikan serta puji-pujian yang menggunung. Malah ada yang merasa mereka sangat awesome kerana sentiasa disukai orang lain di dalam facebook. Seperti juga budak-budak yang sifat naturalnya suka kepada perhatian.





2) Semuanya nak habaq
Seboleh-bolehnya, semua yang jadi dalam hidup ni nak habaq di facebook. Ini menjadikan manusia matang bertukar kepada budak-budak belum baligh kerana setiap perkara yang jadi perlu diadu kepada mak bapak. Sampaikan setiap yang remeh dan tak perlu pun nak jugak dihabaq kat semua orang.

Contoh status manusia di fb :
"Eyh, harini I makan aiskrim coklat Mat Kewll. Sedap. Korang try la"

Status ini sama seperti seorang anak kecik berkata kepada emaknya...
"Mummy mummy, cedap tau eskem Mat Kewll ni. Mummy rase la. rase la"






3) Hidup disandar semata-mata kepada facebook
Dengaq macam pelik an? Tapi sebenaqnya berlaku dalam dunia facebook yang dianggap "realiti". Ramai yang terlampau membudakkan fikiran masing-masing dan membuat keputusan atas apa yang berlaku di dalam facebook.

Contoh : Karman dan Sameah meletakkan status in a relationship antara satu sama lain. Suatu hari pabila Karman menukar statusnya, maka Sameah terus mintak putus dan segera membuat kenyataan di facebook,
"Semua laki sama jaa! Karman pulak lelaki paling teruk I pernah kenal dalam dunia ni. Perasaan I dimainkan macam perempuan murahan!!"

Padahal Karman nak tukaq kepada status kepada married sebab malam tu dia berhajat nak melamar Sameah. Bab ni ok la sebab boleh bawak berbincang lagi. Kenanya dah kawen buat macam tu, terus Sameah mintak cerai. Nak cakap apa-apa, cakap di mahkamah.

Tak pasai-pasai cerai. Facebook jaa pun...







4) Sakit hati kepada seseorang, dicanangnya kat semua orang
Ibarat ketika kanak-kanak dulu, bila tak suka kat seseorang kita takkan terus-terang dengan dia. Sebaliknya akan dibagitau kat kawan-kawan lain.

"Eiyy kengkawan, esok kita jangan main zero-point dengan Siti lagi tau. Dahla dia gemok, ketiak busuk macam budak laki pulak tu"

Itu sewaktu kecik-kecik. Bila dah besaq ni, perkara sama diulangi dengan berbuat status berkias begini....

"Tak sangka dalam dunia ni ada jugak orang badan kurus giler, bau ketiak wangi semerbak bunga harum mekar taik anjing. Semua orang suka sangat kawan dengan dia"

Terus dapat 5000 like.  Kemain suka lagi dapat memburukkan orang lain.





5) Membuka aib sendiri
Ramai manusia dalam kalangan kita gemar menunjukkan aib sendiri dan menganggap ia weird. Kebetulan pula zaman sekarang ni memang orang suka benda pelik. Lagi pelik lagi disukai.

Contoh : Sorang mamat ni kalau dia berak, memang taik dia kuning tak pernahnya nak kuaq colour lain. Maka ditulis la di facebook..
"I kalu berak kompom taik kuning tak pernah kaler lain, tapi otak I kompom-kompom tak kuning. ehehe"


Terus dapat 10000 like. Semua orang sibuk komen dan kata sangat terpikat dengan kekuningan taik beliau.

*apa cemgempeng sangat contoh aku bagi ni. aah, janji hangpa paham dah laa.haha


Sebenaqnya, bila kita mendedahkan benda buruk pasai diri kita kat semua orang, nanti orang senang amik kesempatan untuk jatuhkan kita. Ini satu benda yang ramai orang suka pandang enteng dan terlampau fikir mudah. Maka jadilah serupa budak-budak yang tak tahu membezakan mana perlu dan mana tak usah.







Mungkin ada yang akan kata, alah ok apa jadi budak-budak. Baru tak cepat tua. Dahi tak kerut, perut tak boroi, baru ramai orang suka. Memanglah, tapi bila anda yang dah berumur 21 tahun buat perangai macam budak MSSM bawah 12 tahun, aku tak rasa ada orang akan suka. Aiyhh dak dak..

Depa memang suka, suka nak luku pala hang biaq jendoi. harhar




Nak dikisahkan pasai tajuk ni memang tak cukup dengan berpegang pada apa yang aku kata. Mungkin betoi mungkin tidak. Orang lain mungkin berpikiaq dari sudut yang tak sama paksi dengan aku. Lek aa, aku bukan belajaq human psychology pun untuk hangpa percaya.



*ceq budak gak pa..budakbukansebarangbudak =)

67 kali pukul:

lavender harum wangi said...

k

yaya ASHRAF said...

wey nub! mana nak LIKE ni ha? hahahaha

lavender harum wangi said...

eh, hai nub.

lavender harum wangi said...

nak spam boleh?

Azyan said...

Eceh nub,hang buat cmtu gak ka?Hahaha

lavender harum wangi said...

lantak pi la, bole ke tak bole. nak jugak.

lavender harum wangi said...

ok la. dah ada orang lain datang komen.

lavender harum wangi said...

kbai.

zaty luvlianncezzz said...

fb in!
privacy out!
:)

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
jangan terseksa kerana CINTA

zati embong said...

jat ad fb sbb xnk lost cntact dgn mmber2 uni je.pdahal lama gla x update status kot.asek dgn blog. O.o

Alip Apai said...

"Dahla dia gemok, ketiak busuk macam budak laki pulak tu"

series mulut puaka tahap dewa..hahahaha:)

yebNada said...

ceq stuju 800kali

anamizu said...

button LIKE mana ni weh nub???
grrrr~



fesbuk status : "eeeee belog NUB nih xdak button LIKE..penat i komen tau"


harharharUN!

FariehanIbrahim [LBC] said...

aku gunakan fb tuk stalk fb org lain jaa..kehkeh :p

Feza said...

jgn jadi hamba fb.

Raden said...

nie cam perli aku. haha

Siti Mashitah Saidin said...

nub, macam anti fesbuk ja.. hahaha

unieMARKS :) said...

eh Nub budak ? hahah

sya hassan said...

haha.. aq pernah la terbace status sowang minah nie.. -nak terberak-.. ya ampunnn.. kalo aq la.. mmg sah2 aq xkan buat staus cam tue.. eeeeeiii.. geli makk wehh..ahaaa bnda cam tue pon nk bgitaw.. adoyaii!!

♥hamirahalim♥ said...

HAHAHA .betul2 .
ni laa yg terjadi skrg nehh .
kite putus dgn bf kt pn ada gara2 fb jgk .
-________________-

bact. said...

betul2.
ini korek idung pon nak kasi tau.

kalo korek pakai ibu jari kaki gua respek la jugak.
ye dok?

nub said...

@lavender harum wangi LIKE ur spam

nub said...

@zaty luvlianncezzz wow. seropa artis naa

lavender harum wangi said...

@nub k

Herda_Husna said...

saya sangat setuju! hehe

nub said...

@lavender harum wangi mohon share

dLa Suri said...

point no 4 sllu terjadi kpd diriku yg hina ini, nmpk sgt byk haters. Hahaha

soe hawani said...

hmmm2... smua ni based on pengalaman sendiri ke? heheh...

wawa meiko said...

Aku mengaku number ompek tu aku . yang lelain tidak . muahaha :D

iniialahaku said...

nasib baik aku xdak FB kan Nub kan???hahaha

miss Fyqa said...

berhati2 lah ketika meng-post status.

ehhee.

~aYeeN & SuE~ said...

renung2kn dan selamt beramal..:)

lavender harum wangi said...

@nub share apa?

ILA HonEyBuNNy said...

betul tu...

kan ada terbaca blog mana tah yg cakap facebook bukan tuhan tu..

yer la..semua benda nak cerita lam fb....saboor ja la..huawwaw

ERNIEY ZAINAL said...

mncari2 butang like..eh xde..hak3..

WAHIDA ALIAS said...

kite tak suke fb..kite ske tweet2..hehehe

PEAH said...

aduhai..farmasi mana ada jual ubat hilangkan ketagihan berfacebook =)

nabila izyani said...

thumbs up entry ni nub..

buat status kat fb
"arini i berak berdarah "

rase mcam nak remove je golongan2 begini.. haha

Dev Clarehova said...

:) mcm ada terkena muka sendiri juga..hehe

cik ciput said...

ceq update kata2 pujangga ja..hehe..kira tak masuk la dlm golongn2 yg hg sebut tu kan nub?

UNA budak BAEQ said...

aku kategori separa matang . ngehngeh

eh eh hang patut letak button share and like nih weyh .

AesyaZealous said...

mesti hang yg pernah buat semua ni kan.. ayat semua puaka2..muahahaha

nub said...

@zati embong pewiit. balogger. harhar

nub said...

@AesyaZealous mohon share. kahkah

nub said...

@cik ciput hang memang kamus pujangga. auwww

nub said...

@Dev Clarehova semua pun begitu bha. harhar

nub said...

@WAHIDA ALIAS malangnya aku x reti main twitter

nub said...

@ERNIEY ZAINAL =)

iday said...

NUB!
haha,,dah nub update status apa?
iday buat status,setahun 5 kali je kot,,haha,,

facebook untuk layan gameee je :)

nub said...

iday : lama dah x berstatus oo. haha

Umie Artoqiemie said...

Bapak gua takdak FB..

tu saja

bye?
haha

luqman zakaria said...

kebanykannye aku pernah buat.hahah! tapi yg pasal aibkan diri tuh..belum kot...lalalalal~

ANISA said...

bak kata ustaz saya
"orang gile je kot yang tak de fb"

gigiAriEma said...

haha. sunggguhhhhh aihhh ag ckp tuh nub..
gigi update sttus jrg2.. update blog best g bleh krg pnjg2..
kwn2 yg kenal pun x bca.. senang hati idup gini.. kalaw kwn blogger xpe ar ..hihihi

Miss Dolce and Gabbana said...

sakit perut aku gelak baca entri hang dowh.Ke hang pernah jugak buat semua perkara diatas tu nub.Lagi satu penambahan bajet gambaq comel hang tak letak pun..haha

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

comel la ko ne nub hahaha...
cool je ntry ne ekeekeh..

hazaikazulkafli said...

awesome....

Diyana said...

Yang no. 1 tu mungkin pasal kat luar facebook selau kena ignore kot. Atau, bila nak suarakan pendapat, asyik kena interrupt lah. Tu apply untuk certain people je. Yang lain maybe attention seeker.

Yang pasal sakit hati tu, kadang2 ada lah post tapi most of the time privatekan. Since parents ngan relatives dah ada dalam friend list, segala status yang emo dan marah2 either simpan dalam hati atau privatekan.

Diyana said...

Yang no. 1 tu mungkin pasal kat luar facebook selau kena ignore kot. Atau, bila nak suarakan pendapat, asyik kena interrupt lah. Tu apply untuk certain people je. Yang lain maybe attention seeker.

Yang pasal sakit hati tu, kadang2 ada lah post tapi most of the time privatekan. Since parents ngan relatives dah ada dalam friend list, segala status yang emo dan marah2 either simpan dalam hati atau privatekan.

i am S!L4H.. said...

aiyohh2. pkcik nub, mengapakah contoh yg diberi utk yg berumur 21? adehhh
baru je lepas umur 21 ni. muahaha

Azreen Amran said...

bhahahahahah..

Jer ... said...

tau takpa . haha

mira madihah said...

harharhar

Anonymous said...

u are right Nub ... but then we now know where our families n friends are ... what are they doing ... if they want to say something about themselve let them ... maybe that can make them happy ...

nub said...

@Anonymous xpa, ceq x maksud membuat apa2 status itu salah.. udah namanya fb masing-masing, semuanya hak masing-masing. cuma ada segelintiaq jaa yang terlampau mengalahkan perangai budak-budak padahal umuq dah bapak budak.

*jadi budak2 ok ja.. ceq pun budak2 jaa =)

bedpet said...

status fb hari ni :
"benci betul baca blog nub tu tau. dia pn budak2 jugak. jom kita pakat ramai2 pukoi blog dia. mencik mencik! "
hakhakhak :D

Deeyaudeen Sabri said...

adehh.. nub nub.. ang ni kan.. wat aku nak update status

" aku berak macam goreng pisang.. Cool "

hahaha .. ;P